Nem hjemmelavet koldskål med kærnemælk

Hjemmelavet koldskål er  forfriskende god på en varm sommerdag.  Den er toppet med sommerlige friske blåbær. Du kan også bruge hindbær, jordbær eller brombær til en hjemmelavet koldskål med kærnemælk.

Hjemmelavet koldskål med kærnemælk i en smuk skål

Læskende mundfulde venter dig.

Nem hjemmelavet koldskål med kærnemælk
 
Hjemmelavet koldskål er en let dessert. Blåbærrene pynter og giver friskhed.
Opskrift og foto:
Personer: 6 Tid: 20 minutter.
Ingredienser
  • 2 past. æggeblommer
  • 4 spsk sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 liter kernemælk
  • Kammerjunkere
  • 1 bakke blåbær
Sådan gør du
  1. Pisk æggeblommerne med sukker i en skål cirka to minutter med elpiskeren, så æggemassen bliver lys, og luftig.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene fri og pisk dem med. Pisk citronsaften med.
  3. Ryst kærnemælken før du åbner den.
  4. Tilsæt kærnemælken i en tynd stråle, mens du pisker.
  5. Servér hjemmelavet koldskål med kammerjunkere og blåbær. Bruger du almindelige æggeblommer som jeg, skal hjemmelavet koldskål serveres straks - gem ikke eventuelle rester. Det bliver dog ikke noget problem, for hjemmelavet koldskål smager fantastisk og er hurtigt væk.

 Historien bag hjemmelavet koldskål og kammerjunkere

Hvor kommer hjemmelavet koldskål fra? Videnskab.dk fortæller, at koldskål en gang var en mellemting mellem en forfriskning og et mellemmåltid. Og så bestod koldskål af øl krydret med sukker, citron, kanel og var gjort tykkere med revet brød! Der var ingen kærnemælk i. Først i det 20. århundrede begyndte koldskål at ligne den, vi kender i dag med kærnemælk – og heldigvis for det, siger jeg bare, så der kan komme god hjemmelavet koldskål med kærnemælk på tallerkenerne.

Kærnemælk steg i graderne

I gamle dage blev kærnemælk brugt til at fodre svin med, så det er da steget lidt i graderne. Det kan man ikke rigtigt sige om kammerjunkerne, for Videnskab.dk har også undersøgt hvor kammerjunkeres tossede navn kommer fra. Svaret er, at kammerjunker var et embede ved hoffet, faktisk det laveste og under kammerherre. Teorien er, at de små kager som nærmest er en mellemting mellem en kiks og en kage, ligger lige så lavt i bagværkets hierarki, og derfor fik de navnet kammerjunkere, først som slang. Synd for dem, men tak for de gode forklaringer, Videnskab.dk!